dimecres, 10 de desembre del 2014

Una experiència diferent de l’educació secundària

El motiu que em va fer venir a Brockwood va ser l’interès per una educació secundària diferent. És important reconèixer que a nivell acadèmic Brockwood és en certa manera similar a l’escola catalana que conec, però justament això és un tema de crítica i debat constant.

Els alumnes que vénen a viure aquí ho fan per diferents motius en diferents moments de la seva vida i amb diferents expectatives. Molts d’ells pensen en anar a la universitat i això sovint comporta uns exàmens anomenats “A-levels”, és a dir, una selectivitat una mica diferent, però no gaire. Aquests alumnes tenen la pressió de “qui sóc si no tinc títols acadèmics”.

N’hi ha molts d’altres, però, que per sort encara no són víctimes d’aquest sistema. Alguns pensen en camins en què un títol universitari no els farà cap diferència. N’hi ha que vénen a Brockwood a passar un any sabàtic, escapant de l’olla pressió del sistema educatiu de què eren víctimes. N’hi ha que no han anat mai a cap escola i han pensat que Brockwood era la manera menys perillosa de passar els A-levels i seguir sent persones.

Tota aquesta diversitat d’intencions, orígens, experiències, llengües i gustos fa d’aquest lloc una escola ben especial. Poden cursar el que vulguin i simplement s’intenta que s’hi comprometin. Els que volen passar un A-level fan aquella assignatura específicament per preparar l’examen, una mica com les assignatures del nostre batxillerat. Però, per sort, també hi ha l’altra manera de veure les assignatures: estudiar pel plaer d’aprendre.

Però hi ha tres assignatures obligatòries:
- Fer esport (Dos cops per setmana, a escollir entre: futbol, bàsquet, frisbi, córrer per camí, córrer pel bosc, caminar, bici, txi-kung, natació, escalada, vòlei, bàdminton. A partir del gener oferim rugbi i lindy-hop)
- Cura de la terra (Un cop per setmana, entenent que el coneixement del medi és indispensable per entendre qui som i com l’utilitzem)
- Hora de qüestionar (Un cop per setmana, a vegades tots junts, a vegades en petits grups, hem indagat coses ben diverses: qui som, d’on venim, on anem; com ens relacionem amb els altres; per què si sabem que només ens toquen dos trossos de pizza hi ha gent que n’agafa cinc; què és el futur i quines expectatives tenim, etc.)

I tota la resta és lliure. Simplement es demana el compromís d’assistir al lloc i hora programats, entenent que si ho han pogut escollir tot, haurien d’estar motivats per participar. Però això no sempre és així, per això es permeten els canvis d’assignatures.

El mínim d’hores d’assistència lectiva crec que ronda les quinze hores per setmana. Entre què poden escollir? Aquest curs tenim (ho escric de memòria, hi ha més opcions): anglès, castellà, ciència i percepció, creació artística, creació literària, dansa, desenvolupament humà, disseny gràfic, estudis globals, fonaments de l’educació, francès, geografia, guitarra, història, ioga, italià, literatura anglesa, matemàtiques, psicologia i/o teoria musical.

I ara, quina escola volem a casa?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada